Wat is VCA Precies?
Voor menig aantal professionals is het tegenwoordig een absolute must om een VCA certificaat te behalen. Heel wat mensen weten in eerste instantie echter niet waar deze VCA nu precies voor staat. Voluit staat ze eigenlijk voor ‘Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers’. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat VCA in het leven is geroepen om een zo optimaal mogelijke veiligheid op de werkvloer te kunnen waarborgen. Concreet zorgt ze er dan ook voor dat niet alleen werkgevers, maar ook werknemers zich uitstekend bewust zijn van alle gevaren die er om hen heen bestaan. Daarenboven is het ook nog eens zo dat een VCA certificaat of certificering een heldere indicatie geeft dat een bedrijf voldoet aan bepaalde veiligheidseisen. Uiteraard maakt ze ook duidelijk dat een werknemer op de hoogte is van de geldende veiligheidsregelgeving. Bent u ook geïnteresseerd in het volgen van een VCA cursus? Lees dan zeker en vast even de inhoud van dit interessante blogartikel!
Wanneer is VCA precies ontstaan?
Voor de oprichting van de VCA moeten we terug in de tijd, meer bepaald naar het jaar 1994. Het is in dit jaar dat VCA is opgericht als een initiatief van aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische ondernemingen. Het was destijds de bedoeling om met VCA een onafhankelijk toetsingssysteem in het leven te roepen om op die manier het gehanteerde veiligheidsbeleid van bedrijven te kunnen controleren. Door de jaren heen is VCA echter uitgegroeid tot één van de bekendste en tevens ook meest gevraagde certificeringen. Tegenwoordig kan er dan ook worden geconcludeerd dat VCA certificering relevant is voor alle werknemers welke werkzaam zijn in risicovolle omgevingen. Ook werknemers die werkzaamheden uitvoeren welke potentieel gevaar kunnen opleveren doen er goed aan om zich VCA te laten certificeren.
Wat maakt VCA in de praktijk zo belangrijk?
Er kan vandaag de dag nog steeds worden vastgesteld dat er heel wat bedrijfsongevallen gebeuren. Dat is jammer, niet in het minst omdat het met een goede veiligheid op de werkvloer eigenlijk perfect mogelijk is om het merendeel van deze bedrijfsongevallen te voorkomen. De gevolgen van een dergelijk ongeval zijn vaak niet te overzien. Zo kan een bedrijfsongeval diepe, financiële zorgen met zich meebrengen, maar is het ook mogelijk dat ze een ernstig lichamelijk letsel veroorzaakt. Op het ogenblik dat u als medewerker of als leidinggevende over een VCA diploma beschikt bent u zich bewust van alle relevante regelgeving op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Dit zorgt er voor dat niet alleen uw veiligheidsbewustzijn wordt vergroot, daarnaast wordt ook het risico om betrokken te raken bij een (ernstig) bedrijfsongeval aanzienlijk kleiner.
Geldt er een wettelijke verplichting voor VCA?
In principe is het op moment van schrijven zo dat er geen wettelijke verplichting geldt voor wat VCA betreft. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de regelgeving welke wordt behandeld tijdens het volgen van een VCA cursus rechtstreeks afkomstig is uit het wetboek. In de praktijk kan er verder worden geconcludeerd dat houder zijn van een VCA diploma toch steeds meer de norm wordt. Dit bovendien ook nog eens binnen verschillende bedrijfstakken. Daarnaast is het zo dat het VCA certificaat ook steeds vaker een harde eis is om aan een bepaalde baan te komen. Ondanks het feit dat VCA certificering dus niet wettelijk verplicht is, is het wel zo dat ze u in de praktijk heel wat interessante voordelen kan opleveren!