Goedkoopste van Nederland
Betaal veilig online of op locatie
Elke vrijdag aanbieding of VCA BASIS & VCA VOL --NU BOEKEN!--

Het belang van een VCA cursus volgen

21-06-2020

Elk jaar opnieuw gebeuren er op de werkvloer heel wat werkongevallen. Dat is op zich reeds erg vervelend te noemen. Het wordt echter nog vervelender wanneer we zeggen dat het merendeel van deze ongevallen voorkomen hadden kunnen worden. In het bijzonder in het verleden is vaak gebleken dat mensen door een gebrek aan concrete kennis veel te onveilig te werk gingen. Dat terwijl het ook echt wel anders kan. Het volgen van een VCA cursus zorgt er voor dat u zich niet alleen beter bewust wordt van de veiligheidsrisico's op de werkvloer, tegelijkertijd zorgt het er voor dat het risico op werkongevallen aanzienlijk kan worden verlaagd. Bent u ook geïnteresseerd in het volgen van een VCA cursus? Lees dan snel verder, want u komt er in dit blogartikel alles over te weten!

Wat is VCA precies?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat VCA nu precies is. VCA staat voluit voor 'Veiligheid, Gezondheid & Milieu Checklist Aannemers. Wanneer u de cursus heeft gevolgd en u het certificaat heeft behaald zult u kunnen vaststellen dat deze voor een periode van 10 jaar geldig is. Dit betekent dat u gedurende 10 jaar niet alleen kunt aantonen op een verantwoorde manier te werken, maar tegelijkertijd ook de nodige aandacht te besteden aan veiligheid, gezondheid en milieu. Bovendien is het zoals in de inleiding van dit blogartikel reeds aangegeven ook nog eens zo dat u op deze manier het risico op schade en ongevallen aanzienlijk kunt inperken.

Is het volgen van een VCA cursus verplicht?

Het volgen van een VCA cursus is net als het behalen van een VCA certificaat op zich niet verplicht. Toch zijn er heel wat goede redenen aan te halen waarom dit in de praktijk zeker en vast interessant is. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat er tegenwoordig kan worden vastgesteld dat menig aantal opdrachtgevers het VCA certificaat als belangrijke eis stellen voor het toekennen van een bepaalde opdracht. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het ook zo dat er bij werkongevallen in de praktijk doorgaans altijd wordt gezocht naar een “schuldige”. Dit zorgt er voor dat een werkongeval een behoorlijk staartje kan krijgen. Door het risico op dergelijke ongevallen zoveel mogelijk in te perken beschermt u niet alleen uw mensen op de werkvloer, daarnaast kunt u ook mogelijke financiële risico's tot een minimum reduceren.

 

Bovenstaande voordelen zijn voor veel mensen reeds voldoende reden om een VCA cursus te gaan volgen. Toch zijn ze nog lang niet alles. Het is namelijk zo dat u als houder van een VCA certificaat in de praktijk ook altijd kunt rekenen op een concurrentieel voordeel. Neemt u het voor het binnenhalen van een bepaalde opdracht op tegen een partij die geen houder is van dit certificaat? Dan is de kans bijzonder groot dat u de opdracht binnen zult weten te halen!

Hoe een VCA cursus volgen?

Het volgen van een VCA cursus kan bij ons op verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de VCA Basis cursus met bijbehorend examen. Een andere mogelijkheid is kiezen voor de VCA VOL cursus en het bijbehorende examen. Tot slot zult u bij het bekijken van ons aanbod met cursussen eveneens kunnen vaststellen dat de VCA cursus in verschillende talen kan worden gevolgd. Zo is het niet alleen mogelijk om ze in het Nederlands en Engels te volgen, maar ook in met name het Arabisch en het Russisch.